Heide

In de buurt van Ermelo zijn verschillende heide gebieden. Dichtbij de camping kunt u naar de Groevenbeekse heide.

Dan is er nog de Ermelose Heide, de Elspeetse Heide en de Westeindse Heide, allen dichtbij.

Op al deze plekken kunt u rustig wandelen/fietsen en ziet u de mooie heidevelden  met weidse vergezichten afgewisseld met bos. Wat dacht u van het Veluwmassief of de tientallen grafheuvels of het zien van de schaapskudden van Veluwse heideschapen?

Groevenbeekse heide

De Groevenbeekse heide is een groot bijzonder heidegebied van ruim 93 ha groot en omgeven door bos. Leuk voor onze gasten met honden, ze mogen hier het hele jaar loslopen.

heide wandelen

Vlak bij onze camping kunt u al heerlijk wandelen of fietsen.

Op de Groevenbeekse Heide is een urnenveld met honderden grafheuveltjes. Het is een van de meest uitgestrekte en complete urnenvelden van Nederland. Er liggen hier zo’n vierhonderd van die grafheuveltjes die elk crematieresten in een urn bevatten. Deze urnenvelden (kleine verhogingen in het landschap) zijn echter alleen met het blote oog te zien als de begroeiing weg zou zijn. Urnenvelden waren enkele eeuwen in gebruik (ijzertijd). Er is ontdekt dat ze door hooguit enkele gezinnen gebruikt werden.Het zijn dus eigenlijk een soort familiebegraafplaatsen.

Bijzonder van de  Groevenbeekse heide zijn ook de  vennen. Hier mag u echter niet met de hond komen.

De vennen liggen op de hogere zandgronden waar het grondwater erg diep is (tot wel 40 meter). In de bodem zitten vaak water doorlaatbare lagen. Het regenwater kan hierdoor niet of nauwelijks wegzakken. en hierdoor ontstaat dan een klein meertje of te wel een ven.. Tijdens een lange droge periode kunnen deze vennen droog komen te staan. Ook op de Groevenbeekse Heide waren vroeger veel vennen aanwezig. De doorlaatbare laag is soms erg dun en kan gemakkelijk kapot gestoten worden en helaas zijn veel van deze vennen verloren gegaan.  Gelukkig zijn er nog op de  Groevenbeekse Heide twee (herstelde) vennen die weer water hebben. De bodem van deze vennen is echter erg kwetsbaar. Rondom de vennen staat vaak een andere vegetatie wat heel mooi is om te zien.

De heide heeft buiten de vele konijnen een kleine populatie van heidekikkers, zadelsprinkhanen en zandhagedissen.

Wilt u met de auto dan kan u gratis parkeren aan het einde van de Herderlaan.

Ermelosche Heide

De Ermelosche Heide omvat een gebied van ruim 380 hectare en is gelegen tussen de kleinste stad van Nederland, Staverden en het dorp Ermelo. Op de Ermelosche Heide liggen enkele tientallen grafheuvels die duizenden jaren oud zijn. Ze zijn op de hei te herkennen als lichte verhogingen in het landschap. De grafheuvels zijn helaas in de loop van honderden jaren nagenoeg allemaal leeggeroofd. In de buurt van de Flevoweg zijn nog resten te zien van een Romeins marskamp. Ter plekke staat een bord met een korte uitleg over het kamp. Tevens kunt u op de Ermelosche Heide een kudde schapen (het Veluws Heideschaap) tegenkomen. Iedere dag gaat de herder op pad met de schapen om lekker op de heide te grazen. Bij de schaapskooi is ook een bezoekerscentrum aanwezig met informatie over de schaapskooi, de kudde, de Ermelosche Heide en de archeologie van het gebied.

ermelose heide

Camping Klarenbeek
Oude Telgterweg 255
3853 PG Ermelo
T: 0341 361989